Aquest lloc web utilitza cookies perquè puguem oferir-te la millor experiència d'usuari possible. La informació de les galetes s'emmagatzema al vostre navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu al nostre lloc web i ajudar el nostre equip a entendre quines seccions del lloc web trobeu més interessants i útils.
Espai Polivalent “La Vinya” de Carrencà, Martorelles




















Fitxa
Martorelles, Barcelona
Obra finalitzada 2023
Superfície construïda: 1.430 m²
Client: Ajuntament de Martorelles
Autoria: Maria Morillo Sedó i Nil Brullet
Estructures: BBG, Estructures, Recerca i Rehabilitació
Instal·lacions: Xavier Brullet i Associats, slp
Direcció d’execució: Brufau Cusó Estudi d’Arquitectura, sl
Fotografia: Andrés Flajszer
Memòria
El punt de partida del projecte de l’espai polivalent de Can Carrencà és la integració del nou edifici al parc que es configura com un nou espai re-naturalitzat, amb límits permeables, connectat ecològicament amb els espais naturals de la Serralada de Marina.
Per assolir aquesta sinèrgia entre edifici i parc, uns plans longitudinals d’acer corten, disposats perpendiculars al pendent per deixar discórrer el verd entre ells, organitzen el paisatgisme i alhora són les costelles estructurals del nou edifici, de tal manera que s’obté una unitat entre ordre natural i construcció.
A l’edifici, els plans de corten convertits en pantalles estructurals, sostenen la gran coberta vegetal, entesa com una extensió de la superfície del parc. Les cobertes transitables sobre la galeria i el bar, representen una extensió de la zones trepitjables del parc de tal manera que els seus camins segueixen per sobre l’edifici. Al mateix temps, la disposició perpendicular a la pendent de les costelles i el manteniment del talús de la façana nord-est, fan “entrar” el paisatge dins l’edifici i permeten les vistes passants, aconseguint que allò construït no interrompi la continuïtat visual del paisatge.
Acceptant la disposició de l’edifici marcada pel planejament, la volumetria proposada tracta d’obrir-se cap a la bona orientació per assegurar un comportament energètic òptim: el bar obert cap al sud-est i el gran volum de l’espai polivalent disposat mirant cap a sud-est i sud-oest. A la planta primera es col·loquen els despatxos de les entitats locals. Totes les façanes incorporen sistemes domotitzats d’estors o porticons microperforats de corten, per protegir-se de la insolació. Interposada entre la sala polivalent, la plaça i el bar, apareix la galeria d’accés, servint com a distribuïdor de circulacions i, alhora, com a gestor climàtic. La combinació d’aquestes estratègies energètiques passives amb un sistema de plaques fotovoltaiques i bomba aerotèrmica, possibiliten un edifici de consum quasi nul (nZEB).